logo
SheidiDzile TrafoDzileDzileDzileDzile
logo
Zanimljivosti : Legenda o mezaru Gazi-djevojke kod Fojnice
Autor Bosanac objavljeno 02.02.2014 10:04 (1806 čitano)

Nišani neznane ratnice nisu omrkli, a osvanuli su
Nišani neznane ratnice nisu omrkli, a osvanuli su

 Fojnica kao i mnogi drugi bh. gradovi krije legende koje su generacijama prenošene kao predaje. Takva je i jedna od starih fojničkih priča o Gazi-djevojci. U naselju Ostružnica nalazi se Hasanagića harem, grobno mjesto s nišanom koji potječe iz daleke historije. Harem je smješten s lijeve strane puta kojim se iz Fojnice ide prema Kiseljaku, a potom u glavni bh. grad.U ovom starom mezaristanu posebnu pažnju plijene najveći i najstariji nišani koji se nalaze na malom uzvišenju. To ograđeno grobno mjesto u narodu se spominje kao mezar Gazi-djevojke, a i svojom izradom i oblikom kamena ukazuje na to da pripada ženskom mezaru.

Pošto nema pisanih tragova, niko pouzdano ne može kazati kako su nastala ova dva nišana visoka skoro tri metra. Tokom posjete ekipe „Dnevnog avaza“ u Hasanagića haremu zatekli smo Muju Pamića (74). Nakon što je proučio Fatihu pored ovog mezara, za nišane kaže kako „nisu omrkli, a osvanuli su“.

- Legenda kazuje da u mezaru leži djevojka koja se, umjesto rođenog brata, prijavila u vojsku sultana Fatiha prilikom regrutacije mladih muškaraca s ovih prostora. Prema nekima, to je učinila zbog velike ljubavi prema bratu jedincu i straha da on ne izgubi glavu na bojnom polju, a, prema drugima, iz prkosa i ponosa, ukazujući svojim primjerom kako i žene mogu ljuti boj vojevati. Na bojnom polju, iskazujući nečuvenu hrabrost i vještinu ratovanja, dobila je i zvanje visokog oficira sultanove vojske - priča Pamić.

Dodaje da se na Kozigradu okupila vojska Bosanskog kraljevstva, koja je Ostruško polje zasula topovskim đuladima, gdje su se bile utaborile Fatihove snage, a jedno đule pogodilo je i odrubilo glavu ovoj ratnici nazvanoj kasnije Gazi-djevojka, a tada obučenoj u mušku vojnu odoru.

- Priča se da se tada dogodilo čudo neviđeno. Ratnik je s glavom pod pazuhom i dalje koračao bojnim Ostroškim poljem, sve dok nije posrnuo i pao. Tamo gdje pade, tu je pokopan pod okriljem noći. Tek kada su ga opremali za spuštanje u kabur, u čudu velikom zatekli su se janjičari, jer ispod vojne odore krilo se krhko žensko tijelo - prenosi priču Pamić.

Dova za sreću i berićet

Na vrhu jednog od nišana, u omanjem krugu, uklesan je znak u obliku cvijeta. Prema legendi, muslimanske žene strugale su prah s tog dijela kamenog nišana. Jedni su vjerovali da prah čuva kuću od nevolja i uroka, dok su neke gatare nerotkinjama govorile da ostrugani prah trebaju progutati pa će imati poroda.


- I danas se vjeruje kako na ovom mjestu proučena dova, uz sav njen vjerski značaj, donosi sreću i berićet onome ko je prouči. Inače, ovi nišani, iako su stari nekoliko stotina godina, i dalje čvrsto stoje. Udari ih koliko hoćeš oni se ne mogu pomaknuti - kaže Pamić.

Štampaj Preko E-Mail-a pošalji PDF Dokument napravi


Ostali vijesti
05.10.2017 06:09 - MUŠKARCI KOJI ODU NA OVO OSTRVO, NESTANU!
22.01.2017 09:59 - Kao u filmovima: Srebreničanke u snijegom zametenim selima jašu konje
08.01.2017 09:57 - Guinnessov rekorder u 12 disciplina: Muhamed Kahrimanović, čovjek koji lomi i nesalomivo
03.01.2016 10:43 - Blizanci su, a nisu isto godište
28.08.2015 16:14 - Kupili su kuću i krenuli renovirati kuhinju i ista se deilo ???

Ovde objavljeni Artikli i Komentari su bez prigovora vlasništvo Komentatora pojedinačno i svaki Autor odgovara za svoj Komentar,Administrator se ograđuje od svake zlonamjere i zloupotrebe i ne odgovara za Komentare.
Član Diskusija
Prijavi se
Nik ime:

Lozinka:

Zapamti meNeznaš lozinku?

Registruj se!
Ko je online
1 posjetilac(a) je online (1 posjetilac(a) pregleda Vijesti)

članovi: 0
Gosti: 1

više...