logo
SheidiDzile TrafoDzileDzileDzileDzile
logo
Vijesti : 825. godišnjica Povelje Kulina bana: Dokaz suverenosti BiH
Autor Bosanac objavljeno 30.08.2014 11:20 (1279 čitano)

825. godišnjica Povelje Kulina bana: Dokaz suverenosti BiH

(Foto: Behar.ba)

Danas je u Sarajevu održana tribina o temi “825. godina Povelje Kulina bana” u organizaciji Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor” i Udruženja demokratskih pravnika u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Kulin ban je prvi bosanski vladar koji se obratio međunarodnoj zajednici

Objavljeno: 30. 08. 2014 - 10:22 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial
Kulin ban je prvi bosanski vladar koji se obratio međunarodnoj zajednici
Foto: A. Bajramović

Dan potpisivanja Povelje Kulina bana obilježen je i u Goraždu, gdje je udruženje "Kulturna baština BPK" na neobičan način ukazalo na značaj 825. godišnjice od nastanka dokumenta koji svjedoči o bh državnosti.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/133058/kuli ... nici#sthash.ZusJUp3h.dpuf


Direktor Udruženja bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor“ Rizvan Halilović je izjavio da je Povelja bosanskog bana Kulina, napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, koja danas obilježava 825. godišnjicu, vrlo značajan dokument za sve Bosance i Hercegovce.

“Povelja Kulina bana je jedan političko-pravni dokument koji ima svoj unutrašnji i međunarodni značaj jer pokazuje da je prije 825. godine Bosna i Hercegovina bila suverena te da je njen vladar bio suveren, kao i da je imao državni aparat. Mogao je vladaru druge države poručiti da njihovim građanima i trgovcima može da garantuje sigurnost i slobodu kretanja – ono što je danas šengenska sloboda, odnosno sloboda kretanja roba, ideja i kapitala. BiH nema razlog da ne bude dio Evropske unije i da se Evropa ne uči na primjeru Bosne na pitanju multikulturalnosti i pitanja zajedništva i onoga što se zove bosanski duh i bosanski komšiluk koji je Evropi potreban”, kazao je Halilović.

Smatra kako povelja Kulina bana najbolje pokazuje da je BiH od davnina suverena i samostalna država koja je štitila sve svoje građane kao i one koji su je posjećivali.

“Neko povelju Kulina bana naziva rodnim listom bh. državnosti. Ja mislim da je to neka potvrda i neki izvor koji jasno govori da je BiH bila suverena, samostalna i međunarodno vrlo ugledna država. Zato bi bilo važno da taj dan bude zajednički dan svih Bosanaca i Hercegovaca. Dan Povelje Kulina bana bi bio sasvim odgovarajući za sve građane kao Dan državnosti BiH”, rekao je Halilović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović istakao je da je Povelje Kulina bana dokaz državnosti BiH.

“Svi tadašnji vladari su znali da uspostave balans u BiH. Tada su vladari znali uspostaviti pravičnost i ravnopravnost za sve ljude u zemlji. Povelja je dokaz državnosti ove zemlje, jer je BiH postojala i prije Kulina bana kao što je postojala i kasnije”, naglasio je Kulenović.

Bh. intelektualac i istraživač Emir Kremić izjavio je da je Povelje Kulina bana prije 800 godina spasila BiH.

“Danas se BiH u momentu obilježavanja godišnjice Povelje nalazi u jednom tranzicijskom periodu, a prije 800 godina ta Povelja je spasila BiH. Također, BiH je prije 800 godina bila ideja, ono što Evropa danas želi da bude, odnosno multikulturna i pluralna. BiH zbog toga zaslužuje da bude primljena u Evropsku uniju i to je ono što mi možemo da damo Evropi, a Evropa nama standarde i pravne stečevine. Povelja Kulina bana se zasniva na četiri osnovna principa, na čemu se zasniva današnja EU, a to su zaštita trgovine, ljudi, kapitala, ideja”, kazao je Kremić.

Povelja Kulina bana najstarija je bosanska isprava, pisana bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i Povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.

Štampaj Preko E-Mail-a pošalji PDF Dokument napravi


Ostali vijesti
05.10.2017 06:09 - MUŠKARCI KOJI ODU NA OVO OSTRVO, NESTANU!
22.01.2017 09:59 - Kao u filmovima: Srebreničanke u snijegom zametenim selima jašu konje
08.01.2017 09:57 - Guinnessov rekorder u 12 disciplina: Muhamed Kahrimanović, čovjek koji lomi i nesalomivo
03.01.2016 10:43 - Blizanci su, a nisu isto godište
28.08.2015 16:14 - Kupili su kuću i krenuli renovirati kuhinju i ista se deilo ???

Ovde objavljeni Artikli i Komentari su bez prigovora vlasništvo Komentatora pojedinačno i svaki Autor odgovara za svoj Komentar,Administrator se ograđuje od svake zlonamjere i zloupotrebe i ne odgovara za Komentare.
Član Diskusija
Prijavi se
Nik ime:

Lozinka:

Zapamti meNeznaš lozinku?

Registruj se!
Ko je online
1 posjetilac(a) je online (1 posjetilac(a) pregleda Vijesti)

članovi: 0
Gosti: 1

više...